Welkom bij groep 1/2b (2018-2019)

Hoeksteen18 NellekeAnnemarie 1
Juf Nelleke en juf Annemarie

Decembernieuws

Tekenlessen
De kinderen hebben tekenlessen gehad over o.a. de primaire kleuren rood, geel en blauw. Op een groot papier hebben ze hun eigen ‘boogie woogie’ à la Mondriaan gemaakt. Eerst zwarte lijnen stempelen met een kartonnen strook en daarna de vlakken geschilderd in de primaire kleuren. In een volgende les mochten ze de primaire kleuren juist wèl mengen. Welke kleuren kun je allemaal maken met rood-geel-blauw? Wat een ontdekking dat ze zelf oranje, groen en paars konden maken. Dat schilderij verdient een gouden lijst. Verder hebben we kennis gemaakt met houtskool, bijenwaskrijt, oliepastel en ecoline. Als je met ecoline over bijenwas of oliepastel gaat, krijg je een heel mooi effect want het krijt stoot de ecoline af. Wat een knappe kunstenaars!

tekenen1 tekenen2  tekenen4

tekenen tekenen3  tekenen5

Rekenen
De kinderen in groep ½ kunnen erg goed bouwen en puzzelen. Tijdens de inloop op woensdag en donderdag ligt er al een werkje of spelletje op hun tafel. Ze gaan daar zoveel mogelijk zelfstandig mee aan de slag. Spelenderwijs zijn ze bezig met allerlei rekenbegrippen. Maar ze krijgen ook rekenlessen in de kring. Op de foto krijgt u een kleine impressie van o.a. bouwwerken, het grafiekenkleed en puzzelen.

rekenen1 rekenen  rekenen2 rekenen3 rekenen4

Sinterklaas
Wat hebben de kinderen een leuk Sinterklaasfeest gehad op school. De voorpret begon al drie weken eerder. We hebben het Elburgse Sinterklaasjournaal gevolgd en natuurlijk werd er volop geknutseld. De verkleedkleren werden van zolder gehaald en de schommelboot hoorde daar natuurlijk ook bij. De winkel in de klas moest natuurlijk ook bij het thema passen en werd een pepernotenwinkel met echte pepernoten. Iedere dag kregen de kinderen 5 euro zakgeld van de bank en ze mochten zelf kiezen hoe ze dat wilden ontvangen. Bijvoorbeeld één briefje van 5 euro , vijf briefjes van 1 euro, of twee briefje van 2 euro en een briefje van 1 euro. Met dat geld konden ze in de winkel pepernoten kopen. Maar wat doe je nu als de klant één pepernoot wil kopen en met 5 euro betaalt? Ja, er werd dus volop gerekend in de klas.
Op school hebben de kinderen natuurlijk ook hun schoen gezet. De volgende dag was het een rommeltje in de klas en stonden alle stoeltjes achter elkaar als een treintje in de kring. Sommigen schoenen waren verstopt dus we moesten zoeken. Gelukkig hadden we die snel gevonden. Op de verjaardag van Sint hebben we het lied “de vriendenslinger” gezongen en de Pieten deden mee.
Sint vond het heel mooi. De kinderen kregen we een doosje playmobil en een zakje pepernoten. Dag Sinterklaas tot volgend jaar!

sinterklaas sinterklaas1  sinterklaas2

Septembernieuws uit groep 1/2B

Wat was het fijn om iedereen weer te zien na een zomervakantie met prachtig weer.
Zo’n eerste schooldag na de vakantie is dan toch ook weer spannend. Maar ik zag kinderen met blije gezichten over de drempel heenstappen. Ze hadden duidelijk zin om weer naar school te gaan. We hebben ook een aantal nieuwe kinderen in de klas:
Isra, Ikram, Bradley, Sadjad, Jaylinn en Eva. En vanaf oktober komen er weer een paar kinderen wennen.
In onze groep zitten nu 17 kinderen.

Op dit moment werken we over de herfst. Er liggen zoveel eikels, hazelnoten en kastanjes op de grond…. we kunnen er niet omheen. In de klas hebben we de kleuren rood en geel gemengd door met knikkers door de verf te rollen in een doos. Het leek wel toveren want ze mengden zo zelf de kleur oranje. Het werden mooie eikenbladeren. Ze hangen op het raam. Ook hebben we met de stagiaire, juf Esther, appels gekleid met echte klei. Die gaan we ook verven binnenkort. We hebben een paddenstoel gevouwen en een klokkenhuis gevuld met propjes. Dagelijks oefenen we het knippen, plakken, kleuren, tekenen, bouwen, puzzelen, rekenen en nog veel meer. De werkjes die ze hebben gemaakt hangen op het prikbord of aan de lijn in de klas. U mag na schooltijd altijd even binnenlopen om ze te bekijken met uw kind.

20180905 084852 20180905 084920
20180918 134132

Inmiddels zijn de kinderen goed gewend en hebben ze het schoolritme goed opgepakt. We hebben mooie weken met prachtig weer en de kinderen spelen iedere dag twee keer buiten. Daar kunnen ze rennen, fietsen, schommelen en taarten bakken in de zandbak.

Met tekenles hebben we bezoek gehad van Monster Moos. Zijn bed is een koffer waar hij precies inpast. Monster Moos houdt erg van kriebelen en de kinderen mochten na de inleiding hun monster van papier kriebelen met kriebelkrijtjes. Dit was een heel laagdrempelige les waarin ze kennis hebben gemaakt met bijenwaskrijtjes. Spelenderwijs werd er gekriebeld op de voeten, benen, buik, hoofd, rug en billen van het monster. Daarna mochten ze oogjes opplakken en een mond tekenen. De tweede les hebben de kinderen kennis gemaakt met verf in de primaire kleuren. We hebben verschillende lijnen geoefend: rechte lijn, stippellijn, spiraal, zigzaglijn en gegolfde lijn. Daar hebben ze twee tekeningen mee gevuld. Dat werden de dekens van Monster Moos. Monster Moos kan nu echt in en uit bed worden gehaald.

20180914 103538  IMG 20180906 WA0005 IMG 20180906 WA0002

Daarna hebben ze dit liedje van de minimonsters geleerd:

Pas op, blijf toch niet staan
Pas op, wij komen er aan

We moeten nog veel leren
We kijken hoe het moet
We oefenen vaak
Boe en aah
Dat gaat al heel erg goed:

Boe!
Aah!3x

Boeeeeee